Skip to main content

Lean-produksjon og HMS hos Meneta

Kundereferanser

Kunde: Meneta
Sted: Odense, Danmark
Produkter: Uttrekksenheter, pallereoler

Behov

Uttrekksenheter - Constructor

Meneta er en underleverandør til bilindustrien. Det ble etablert i Danmark i 1953 og er ett av bare en håndfull selskaper i hele verden som spesialiserer seg på produksjon av originaldeler til bremsesystemer.

Selskapet er eksperter på produksjon av skiver til bremsesko og mellomlegg for å fjerne vibrasjoner og støy, og de har nylig også begynt å tilby flere bilkomponenter og tilbehør.

Meneta gikk nylig gjennom lageret og håndteringen av sine tunge verktøy. De oppdaget at lagringsløsningen de brukte til verktøyene forårsaket problemer, ettersom verktøyene ble oppbevart for høyt oppe til at de ansatte kunne håndtere dem riktig. Dette var uakseptabelt for et selskap som legger stor vekt på Lean-produksjon og HMS på arbeidsplassen.

De valgte Constructor som en måte å forbedre begge deler.

Løsning

Teamet fra Constructor tilbrakte tid sammen med arbeidsteamet for å forstå den eksisterende prosessen. De kunne selv se at man i produksjonen måtte bytte verktøy  80 ganger i uken. Verktøyene er tunge og egner seg ikke for løfting med kran. Det betyr at de fysisk må skyves fra reolen og over på en verktøyvogn.

Undersøkelsen førte til at Constructor utviklet en skreddersydd løsning, en spesiell uttrekkshylle uten kanter. Denne konstruksjonen gjorde at uttrekksenheten kunne trekkes ut og plasseres inntil verktøyvognen i samme høyde som uttrekkshyllen. Deretter kunne verktøyet enkelt skyves/trekkes ut av hyllen og over på verktøyvognen.

Meneta, Denmark

Uttrekkshyllen kunne deretter skyves inn i reolen igjen, mens verktøyet ble rullet bort til produksjonslinjen. Nå er det installert totalt 40 uttrekkshyller i reoler som er 10 500 mm x 1 200 mm dype.

Takket være den nye løsningen har man oppnådd en mer ergonomisk håndtering og frigjort plass til en ny produksjonslinje.

«Vi har fått bedre funksjonalitet, og våre operatører er svært fornøyde med løsningen. Håndteringen av verktøy er blitt betydelig enklere, og det er også blitt lettere å finne riktig verktøy. Til sjuende og sist betyr det at vi har klart å optimalisere omstillingstiden i produksjonen, og resultatet har vært høyere produktivitet og effektivitet.» – Søren Jørgensen, prosjektingeniør, Meneta

Om Meneta

Meneta, med sete i Odense, er en global organisasjon med ca. 2000 ansatte. Selskapet har heleide fabrikker og testanlegg i Danmark, USA, Tyskland, Kina og India, og bistår kunder i mer enn 75 land over hele verden. www.meneta.com