Skip to main content

Veiledning til en optimal lagerløsning

Hvordan innreder man et lager for å få den optimale lagerinnredningen? Svaret er enkelt; Grundig planlegging:

Dette må du tenke nøye igjennom:

 • Dette må du vite om din lagerbygning
 • Dette må du vite om dine varer
 • Hvorfor du skal planlegge fremover
 • Budsjettets betydning for valg av lagersystem
   

Dette bør du vite om din lagerbygning

Enten du ønsker en optimal oppbevaringsløsning for et eksisterende lager, eller du skal bygge et helt nytt lager, så er det viktig at du har nøyaktige mål og data om bygget. Dette gjelder ikke bare høyde, bredde og dybde, men også plassering av  stolper og søyler, såvel som tekniske installasjoner som ventilasjon.

Det er også viktig å undersøke gulvet. Har det en slett overflate? Og ved høye seksjonsbelastninger på over 20 tonn / seksjon er det helt nødvendig å vite gulvets lastekapasitet. Neste skritt er å undersøke gulvkvaliteten – om det er betong eller asfalt, da dette spiller stor rolle. Asfaltgulv kan være kritisk uansett belastning.

Undersøk også plassering av porter og dører i lokalet da de kan påvirke layouten. Man har tidligere sett at en vel fungerende lagringsenhet får flaskehalser ettersom man har bommet på plassering av en port eller dør. Kontroller også størrelsen og utformingen på  transportområdet. Er plassen for liten så får man ikke inn / ut varene fort nok.

Dette bør du vite om dine lagrede varer

Det neste du må gjøre er å se på de varer og artikler du skal oppbevare. Er det kun  pallegods eller har du også varer i kartonger? Har du bare halv- eller hele paller, eller har du også smågods som skal plukkes? Det er også viktig å vite vekten på varene for å kunne beregne dimensjonen på reolen. Hvilken type paller benytter du? EUR-paller er utformet for å kunne gjenbrukes og anses for å være den mest effektive godsbæreren, men passar den for dine behov?

Kategorisering av de lagrede varene er et annet viktig parameter for å oppnå en optimal lagerinnredning. Ofte kan man regne 80/20-regelen, at 20% av de lagrede produktene står for 80% av omsetningen. Her kan det være en god idé å gjøre en ABC-analyse av dine produkter. Den viser hvilke som er dine viktigste artikler og som derfor bør lagres for enkel og rask tilgang. Men det kan også vise hvilke produkter som er ulønnsomme, noe som er minst like viktig.

En annen viktig faktor er om du lagrer produkter med best-før-dato. Da behøver du en FIFO-lagringsløsning som garanterer automatisk lagerrotasjon. FIFO betyr First-In, First Out, og oppnås oftest ved at varene lastes inn på den ene siden av reolen og plukkes ut på den andre.

Planlegg for fremtiden

I din streben etter det perfekte lageret skal du ikke bare fokusere på dine nåværende behov, uten også se på dine planer for fremtidig vekst. Økt omsetning er vanligvis lik økt behov før lagringskapasitet, og det er derfor viktig å ha en løsning som kan vokse og forandres etter dine framtidige behov.

Budsjettets betydning for valget av lagerløsning

Det er noen som tror at det viktigste for å få en optimal lagerløsning er hvor mye penger du har i budsjettet. Det stemmer at det er viktig å avsette tilstrekkelige ressurser til din investering. Men med det sagt, så er den optimale oppbevaringsløsningen ikke det samme som en enorm investering, men den beror helt på forholdene.

Det er like viktig å finne den optimale oppbevaringsløsningen for det lille lageret som for det store sentrallageret. I alle forekommende tilfeller anbefales det å være realistisk i forholdet mellom budsjett og ønske, og behov for ditt lager. Kanskje betyr ditt budsjett at du må kompromisse med parametere som kvalitet og fleksibilitet. Alternativt kan en dyrere løsning bli motivert ettersom du vinner på andre parametere.

Ovenfor er noen av de faktorer som vi synes man bør tenke på i streben etter en optimal lagerinnredning. Men det finnes også andre parametere som volumutnyttelse, halv- eller helautomatisk oppbevaring, eller lagersystem som kan bidra til å minske energikostnadene. Og det er alltid viktig å prioritere lagersikkerheten, både for personal og varer.

 

Aktuelle nyheter
 • 14139
  13.05.2024

  Gruppe Bærekraftsrapport 2023

  Vi er glade for å presentere vår årlige Bærekraftsrapport 2023, som dokumenterer Gruppens omfattende fremgang og prestasjoner innen bærekraftig utvikling. Rapporten understreker vårt vedvarende engasjement for miljøvern, samfunnsansvar og bedriftsstyring.
 • 13995
  18.04.2024

  LogiMAT 2024: A Retrospective for Dexion

  The LogiMAT 2024 proved to be a resounding success for Dexion. With a record-breaking 67,420 professional visitors, the exhibition surpassed expectations.
 • 13208
  28.03.2023

  5 fordeler med mesanin

  En utmerket løsning for å maksimere volumet på lageret ditt er mesaniner, en kostnadseffektiv måte å benytte seg av høyden på bygningen, samt skape mer tilgjengelig gulvplass.
Siste nytt